Статии

Емил Попов беше модератор на Форума за електромобили

Емил Попов беше модератор на специализираната конференция „Електромобилите-предизвикателствата на новата мобилност”На 10 и 11 февруари в София се проведе първия в България форум за електромобили, който бе организиран от Министерството на Икономиката Енергетиката и Туризма (МИЕТ) и лично открит от премиера Бойко Борисов и зам. председателя на Европейската Комисия (ЕК) и Комисар по Индустрията г-н Антонио Таяни. Честа да ръководи (модерира) панела, след официалното откриване на форума имаше дряновецът Емил Попов.

 

Г-н Попов, какво е общото между вас и електромобилите?

Миналата година аз бях един от активните ентусиасти, който заедно с Мартин Заимов и много други приятели, между които са имена като Магдалена Малеева, Филип Харманджиев, Юлиан Попов, Бойко Димитрачков и Камен Колчев, учредихме Българска Асоциация за Електрически Превозни Средства (БАЕПС), чиято мисия и кауза е да живеем в едни по-тихи и чисти градове, чрез масово въвеждане на електрически превозни средства. От друга страна аз лично съм се заклел пред себе си, че следващата ми лична или служебна кола, която ще закупя, ще бъде изцяло електрическа, за да бъда един от първите, който ще даде личен пример в реализирането на тази мисия и кауза. И в тази връзка също работя активно за постигане на подходящи и атрактивни условия за производство, внос, покупка и използване на електромобилите в България.

Кои бяха участниците във вашият панел?

Аз имах огромната чест, предоставена ми от МИЕТ, да бъда модератор (водещ) на панела, който следваше официалното откриване от премиера Бойко Борисов и зам. председателя на ЕК г-н Антонио Таяни, в който панел взеха участие изключително интересни лектори: г-н Филип Жан – директор на главна дирекция ”Предприятия и Индустрия” в ЕК, който разказа за политиките на ЕС по отношение на електромобилността; г-н Педро Пирес, ръководителя на португалската програма за електромобилност, който разказа как Португалия е успяла да реализира бърз напредък; г-н Ансгар Рузе – директора на центъра за мобилност на Франкфурт, градът, който е европейски лидер в електромобилността; г-н Ларс Холмквист – изп. директор на Европейската Асоциация на Производителите на Автомобили, изключително влиятелен човек, който разказа как електромобилите ще променят автомобилната индустрия и г-н Евгени Ангелов – зам. министър в МИЕТ, който представи визията на министерството за бързото навлизане на електромобилите в България. Мога смело да кажа, че ръководения от мен панел беше най-интересният и предизвика най-много въпроси, коментари и очаквания от участниците във форума.

Ще споделите ли интересни факти и новини от форума?

Разбира се. Най-напред ще кажа, че премиера Бойко Борисов, министър Трайчо Трайков и кмета на София г-жа Йорданка Фъндъкова категорично се ангажираха да направят всичко по силите си да стимулират производството на електрически автомобили, възли и детайли за тях в България и да въведат най-модерните европейски политики и практики за стимулиране на покупката и използването на електромобили в България. Това което също така трябва да се отбележи, е че почти всички световни производители работят много активно в разработката на изцяло електрически автомобили, но към момента на пазара има едва около 6-8 достъпни модела. Голямото предизвикателство е развитието на батериите за електромобилите, така че в по-малко място и тегло да се съхранява повече енергия, с която електромобила да може да изминава 400-500 км. с едно зареждане, тъй като на настоящия етап обичайния пробег е около 100-150 км. В момента в тази посока се правят огромни инвестиции и до две-три години, аз смятам, че ще има много голяма напредък, въпреки че и в момента новия модел на Tesla в САЩ изминава над 400 км. с едно зареждане на батериите. Друго голямо предизвикателство е развитието на инфраструктурата, тоест станциите, за зареждане на автомобилите. По принцип електромобилът може да бъде зареждан и в домашен гараж на 220 волта, но това би отнело около 6-8 часа, но ако се използват бързо зарядни станции на 380 волта това време може да се съкрати до 15-20 минути, което е време за едно обичайно спиране на бензиностанция. В Израел, например, е разработен модел, с който на станциите за зареждане на електромобилите направо им сменят батерията, което е така автоматизирано, че отнема 1-2 минути – по-бързо от колкото зареждането с гориво. Така че въпроса със зареждането на електромобилите е като въпроса с яйцето и кокошката. Това трябва да се разбира в смисъла: първо трябва да изградим станции за зареждане ли, без да има електромобили или първо трябва да си купим електромобили, а след това да правим станции за зареждане. Модерната европейска практика показва един комплексен подход: започва се с изграждане на станциите за зареждане и едновременно с това държавата и общините закупуват електромобили за много свои дейности и така колелото се завърта. Именно затова беше важен ангажимента от страна на премиера Борисов и на г-жа Фъндъкова, че държавата и столична община ще започнат да поръчват електромобили за свои нужди, докато заедно с електроразпределителните дружества се изгражда инфраструктурата за тяхното зареждане. Ох, аз за електромобили мога да говоря с часове и пак няма да изчерпим темата.

Бихте ли казали кои са предимствата и недостатъците на електромобилите, пред бензиновите и дизеловите автомобили?

На този етап безспорните предимства са абсолютната екологична чистота, на практика са безшумни (от към двигател), имат изключително бързо ускорение, което е непостижимо за бензинов или дизелов автомобил, разхода за 100 км. пробег е около 2 лв., което е абсолютно непостижимо за класическите автомобили с гориво. Недостатъците на този етап са свързани с дължината на пробега, който в момента е около 100-150 км. с едно зареждане на батериите, а трябва да достигне около 450-500 км., високата цена и все още липсващата в България инфраструктура за тяхното зареждане. В момента един електромобил е с около 30% по-скъп от аналога си на бензин или дизел и това се дължи на все още скъпите батерии, който въпрос според мен ще се реши в следващите 3 до 5 години. Иначе, ако изключим от цената на електромобила цената на батерията, той е много по-евтин от класическите автомобили и има много по-евтина поддръжка – няма масла, много лагери и т.н. Безспорно бъдещето е на електромобилите, но то няма да дойде толкова бързо, защото ето само още една любопитна цифра от форума – в момента в ЕС се движат около 270 мил. автомобила на бензин или дизел. Поне до 2020 год. производството на класически автомобили ще превъзхожда това на електромобилите, а след това ще са нужни още няколко десетилетия, докато угасне и последния автомобил на гориво. Така че да сме живи и здрави, вероятно към 2040-2050 год. бензиновите и дизеловите автомобили ще можем да ги видим само в музеите.

Какво ще променят електромобилите в нашата съвременност?

Освен че със сигурност ще направят света по-чист и по-безшумен, електромобилите са една нова индустрия, в която ще има много нови играчи, същата тази индустрия ще стимулира развитието на енергетиката и информационните технологии свързани с управлението на мрежите и енергийните запаси и т.н. и т.н. От икономическа гледна точка, като финансист, мога да направя една много позитивна прогноза, че след няколко години, когато започне реалния бум на тази индустрия, тя ще гарантира устойчиво развитие на световната икономика поне в следващите 20-30 години.

И най-накрая, какви ще бъдат стимулите за българските потребители да купуват и ползват електромобили?

Това беше засегнато в презентациите както на зам. министър Евгени Ангелов, така и на кмета на София г-жа Йорданка Фъндъкова. Министерството обсъжда варианти, в които за първите 5-10 000 автомобила да има държавна субсидия за собствениците им, да бъдат с право на данъчен кредит или направо да бъдат освободени от ДДС, да бъдат освободени от пътен и местен данък, да паркират безплатно в централните градски части, а дори в кулоарите се чу неофициално идеята в продължение на една или две години, собствениците на електромобили да ги зареждат безплатно с електричество.

 

Мария Дамянова

Новини

виж всички