Статии

Защо България не е като Швейцария

Сигурно всички помнят един много дълъг период, в който първо се говореше, че България е Швейцария на Балканите, а след това, че може да стане Швейцария на Балканите. Сега вече всички са убедени, че единственото общо между България и Швейцария е това, че България е на дупки като швейцарско сирене – и в прекия и в преносния смисъл. Улиците и пътищата са ни на дупки и цялата ни държавна и обществена система също е продупчена от всякъде.

Какви са разликите между Швейцария и България, които правят разликата между двете страни толкова голяма?

1. Швейцарците, като цяло, са опитни и достойни демократи и не допускат до властта, тоест не избират хора, които нямат нужните качества да управляват и за които има и най-малко съмнение и подозрение, че могат да се облагодетелстват от властта или да я упражняват в интерес на свои лични или партийни кръгове.

2. Избран по този начин, всеки държавник в Швейцария е с култура и морал, за които е чужда дори мисълта, че може да направи нещо, за което не е спечелил подкрепата на мнозинството от жителите на кантона или държавата. Негова мисия и кауза са да направи всичко възможно да мобилизира хората за още по-активно участие и ангажираност в управлението, за да могат заедно да направят още по-добър живота си.

3. Швейцарците са много заинтересовани какво става в тяхното населено място или регион и как се харчат техните пари и затова са решили, че всичко значимо, което трябва да се направи ще го обсъдят и решат заедно на площада или с референдум. Просто правило, което гарантира прозрачност и че няма как да се направи, нещо, което не е обмислено от всички страни и не е подкрепено от мнозинството от хората, с чиито пари ще се направи (тоест данъкоплатците).

4. Прозрели също така швейцарците, че когато сформират правителство, най-добре за държавата е в него да бъдат представени всички парламентарни партии и премиерът да се сменя всяка година на ротационен принцип от членовете на кабинета. Пак просто правило, след като в министерския съвет са представени всички партии, ще умуват, ще спорят, ще се карат и най-накрая ще стигнат до компромисно решение, което да е подчинено на дългосрочната визия за развитие на страната. От друга страна, ако си премиер само за една година, единственото, което ти остава е да се раздадеш докрай, за да бъдеш запомнен с това, което си направил за другите.

5. И най-накрая най-дребното, швейцарците толкова много си обичат земята и страната, че не допускат и прашинка да падне върху нея и ако някой нарочно или небрежно изхвърли или изпусне дори една прашинка, всички на мига ще го посочат с пръст и ще го заклеймят по такъв начин, че или ще се изсели или никога повече няма да му мине през ума да замърсява или да бъде небрежен към чистотата.

Как е в България?

Не знам защо, но ние българите обичаме за управници да избираме все негодници (разбирай негодни да управляват), които първо нямат качествата да бъдат такива и второ единственото, за което мислят е за себе си. Следователно няма как да се очаква да се изгради перспективна визия за развитие на страната, с която всички парламентарни партии да са ангажирани и заедно да мислят и работят за просперитета на държавата. Пак ние българите, след като гласуваме или продадем гласа си пет пари не даваме какво правят управляващите, на къде върви страната и за какво ни харчат парите или кой ги е откраднал, а пък що се касае за чистотата, всички се възмущават, а след вечеря си изтупват покривката през терасата.

Е, ясно е, че с този национален манталитет няма как България да стане Швейцария на балканите, но можем да опитаме да превърнем Дряново в швейцарски кантон в България – това е по-лесна и наистина възможна задача, ако на първо време изпълним точка 1.

Новини

виж всички