Статии

Катастрофа и бъдеще за Дряново

Тотална прозрачност в управлението

 

имаме нужда от изключителна стратегия за развитие, изключителен план за действие и изключително изпълнение

интервю с Емил Попов от Октомври 2007 год. с продължение 4 год. по-късно

 

Г-н Попов, предизборната кампания е към своя край, на какво заложихте най-много по време на кампанията?

Това, което непрекъснато проповядвам е, че Дряново и България се нуждаят от тотална прозрачност в управлението, нуждаят се от изключителна стратегия за развитие, изключителен план за действие и изключително изпълнение от хора с висок морал и професионализъм без всякаква партизанщина и шуробаджанащина. Всичко това липсваше през годините на прехода и хората до такава степен свикнаха с безпринципността на политиците и управляващите, че сега, когато аз говоря за тотална прозрачност и професионализъм, за безкористно управление и личен пример в служба на обществото много хора казват ”Това е толкова хубаво, че не е истина.” Сигурно така изглежда от страни и аз не ги упреквам, защото хората са се наслушали на лъжливи обещания за светло бъдеще, но все някога някой трябва да постави ново начало и аз съм готов да го поставя, с което да променим не само Дряново, но и цяла България, с което всички дряновци и аз да оставим имената си в националната история.

Според Вас може ли да се постигне тотална прозрачност и професионализъм в управлението?

Първо ще започна с това, че кмета и общинския съвет дължат на жителите на общината тотална прозрачност и професионално управление, защото именно жителите на общината са собственици на общинските блага и работодатели на кмета, общинския съвет и общинската администрация. Казвам, че всички ние сме работодатели на кмета, общинския съвет и общинската администрация, защото ние ги назначаваме чрез избори и ние им плащаме заплатите с парите от нашите данъци. Точно затова гражданите имат право да знаят от къде идва и къде отива всеки един лев в общината и защо е похарчен за едно, а не за друго. Гражданите имат право да знаят каква месечна заплата е получил кмета и всеки един от съветниците и администрацията и какво всеки един по отделно е свършил за благото на общината. Ако бъда избран за кмет прозрачността във финансите ще я въведа само за няколко работни дни, а отчета за дейността на всеки служител ще бъде оповестен още за месец ноември 2007 год.

Как ще оцените кампанията и посланията на другите кандидати за кметове на общината?

Аз лично внимателно следих публикациите на всеки от основните кандидати за кметския стол и не разбрах най-важните неща, които един кандидат за една длъжност трябва да оповести, а именно: какви са мотивите му, заради които кандидатства за тази длъжност; има ли подходящо образование, опит и успехи в областта на управлението; какви са неговите кауза и възгледи за управление и развитие на общината и какво очаква да получи от тази си работа. Освен това, до сега никой от другите кандидати не се обяви за тотална прозрачност и професионализъм в управлението на общината, което лично мен ме кара да се съмнявам в техните безкористни намерения.

Освен тази обща констатация имате ли някакви по-конкретни оценки за посланията на другите кандидати?

Да, виждам, че някои от кандидатите говорят само за един или за много ограничен кръг от проблемите на общината и имат твърде наивни възгледи за това как ще управляват, ако бъдат избрани за кмет. Трябва да е еднозначно ясно, че общината не страда от болести, които ходят по хората и нейните проблеми не се решават с лекарства от аптеката. Проблемите на общината започват преди всичко със заетостта и доходите; преминават през образование и здравеопазване, инфраструктура и екология; свързани са с модернизирането на бизнеса в общината, привличането на нови инвеститори и развитието на туризма; продължават с изграждането и реализирането на модерни политики за младите, културата, спорта, неправителствения сектор, хората с увреждания, пенсионерите и това далеч не изчерпва всички проблеми. За да решаваш всички тези проблеми се изисква да имаш мащабна визия и стратегия за решаването им, много широк опит и познания, и доказани мениджърски умения.

Радомир Димитров – Октомври 2007 год.

 

 

Катастрофа и бъдеще за Дряново

 

Г-н Попов, как ще коментирате това свое интервю 4 год. по-късно?

За съжаление съм бил лош, но обективен пророк в преценките си за най-големият риск от управлението на кмета Иван Николов, който тогава беше фаворитът на дряновци. За 4 год. ние бяхме свидетели на тотална непрозрачност в управлението на общинските финанси, десетки нагласени обществени поръчки за приближени фирми, десетки закононарушения, заради които общината понася сериозни щети и санкции, липса на каквато и да е визия и стратегия за развитието на града, липса на инвестиции и увеличаваща се безработица и бедност в града. Кмета съсипа болницата и общинската фирма Колю Фичето, а на образованието и културата не обърна никакво внимание. Изобщо последните 4 год. са катастрофа за Дряново. Градът и общината продължиха да изостават от Трявна, докато туристопотока за там през Дряново непрекъснато се увеличаваше, въпреки кризата.

Според Вас на какво се дължи това?

Това е въпросът с най-лесния отговор. Тази катастрофа е в резултат първо на нечистите мотиви на кмета Николов да бъде кмет и второ неговата тотална негодност за тази позиция. Николов не притежава визия, компетентност и качества да управлява Дряново, но по-страшното е, че е много некачествен като човек – изключително егоцентричен, некомуникативен, алчен и с тотално несъвместима с кметския пост ценностна система, нещо, което няма как да бъде компенсирано или излекувано.

Дряново очевидно е в дълбока криза, според Вас как може да излезе от нея?

Според мен градът трябва да избере много силен лидер, който да мобилизира всички дряновци да изградят дългосрочна визия за града и общината, да разработят ясна стратегия и план за действие и заедно да ги реализират. Дряново няма да излезе от кризата с разделението и партийщината, които царят в момента. Много е важно градът бързо да спечели национално признание и авторитет, да стане домакин на значими събития, да привлече инвестиции и туристи. Всичко това може да се постигне за много кратко време, но задължителното условие е начело на Дряново да бъде кмет с мисия и кауза за бъдещето на града, който да е истински лидер и да зарази всички дряновци с енергията и визията си за бъдещето.

Ще се кандидатирате ли за кметския пост тази есен?

Категорично ДА, това е мой морален дълг, който съм поел пред всички, които гласуваха за мен на предишните избори, пред всички, които след това съжаляваха, че не са гласували за мен и пред родното ми Дряново, което заслужава да възвърне възрожденския си авторитет и признание. Сега 4 год. по-късно съм още по успял и опитен от преди, още по-добре познавам проблемите на Дряново и дряновци, и имам още повече идеи как по-бързо можем да възстановим старата слава на Дряново и жизнения стандарт на дряновци.

 

Мария Дамянова

Новини

виж всички