Статии

Кмете, много си нагъл! (3)

… и голям предател!

 

Във февруарският брой на в-к Дряново беше публикувано интервю с г-н Клаус Тричер – директор на Дирекция ”Екология” за Източна Европа на фирма ”Щрабаг” от Австрия – една от най-големите строителни корпорации в света, която се занимава и с преработка на битови отпадъци.

В това интервю г-н Тричер заяви:

”За Дряново научихме от обяви за обществени поръчки. Нашата компания наблюдава пазара на обществените поръчки в България и по-специално в областта на управлението на отпадъци.”

”Имаме намерение да реализираме пилотен проект съвместно с вашата общинска фирма ”Колю Фичето”, който да даде възможност за подобряване логистиката на отпадъците, обработката им чрез изграждане на сепарираща инсталация, както и намаляване на количеството на отпадъците, които се транспортират до депото в Севлиево. Ще работим и с вашите училища, за да изградим специално отношение на децата към отпадъците, така като е в другите страни на Европа.”

В неофициален разговор с представителите на ”Щрабаг” стана ясно, че фирмата няма очаквания да печели от обработката на дряновските отпадъци, а целта и е да направи именно един пилотен проект, който да служи за пример, как тя обработва отпадъци в малки населени места в България и как се променя отношението към тях в дългосрочен план, като работи с подрастващите. Освен това ”Щрабаг” подписа договор за съвместна дейност с общинската фирма ”Колю Фичето”, именно във връзка с обработката на отпадъците, което ще гарантира работните места до момента и ще създаде нови.

Какво стана с обществената поръчка за отпадъците в Дряново?!?

Най-напред кметът Николов отново подготви режисирана тръжна процедура, с която да елиминира общинската фирма ”Колю Фичето” и до отвори широко вратата за предварително избраната от него фирма – по-нататък ще стане ясно коя.

Този път обаче, управителят на ”Колю Фичето” реши да се заинати и атакува процедурата за обществената поръчка пред Агенцията за Обществени Поръчки. От там, след преглед на документацията, препоръчаха на кмета да прекрати процедурата по обществената поръчка заради съществени нарушения в нея. Най-напред кметът Николов, типично в негов стил, реши да не се подчини и отвори офертите на фирмите кандидати, измежду които беше и тази на ”Щрабаг”. След като разгледа предложенията на кандидатите и след като разбра, че неговият кандидат ще загуби, реши да изпълни указанието на Агенцията за Обществени Поръчки и прекрати обществената поръчка.

Отново, типично в негов стил, кметът Николов си спретна нова малка обществена поръчка за отпадъците Дряново с три оферти, поискани от приближени фирми, и познайте кой спечели? Разбира се, дежурният победител в общинските поръчки на Дряново – фирмата на бившия кмет на Трявна Стефан Данаилов. Фирма ”Щрабаг” изобщо не е била сред поканените да подаде оферта за почистването на града. НАГЛОСТ! НАГЛОСТ! НАГЛОСТ!

В резултат на това отново парите на Дряново тръгнаха към Трявна, а 11-12 човека от общинската фирма ”Колю Фичето” бяха съкратени точно за Великден. ПРЕДАТЕЛСТВО! ПРЕДАТЕЛСТВО! ПРЕДАТЕЛСТВО!

Аз лично нямам думи, беден е българският език да опише подобна наглост, арогантност, далавера и предателство.

Новини

виж всички