Статии

Бойкот и изолация за разсипниците

цивилизованият начин за справяне с власт злоупотребяващи

 

Вече повече от две години нашата община е подложена на невиждано разсипване от страна на кмета Николов и подкрепящите го градски организации на ГЕРБ и СДС. Последните, на национално ниво, правят всичко възможно да наложат принципите на прозрачно, пестеливо и ефективно харчене на всеки лев, а в Дряново техния кмет и ръководства по хайдушки разсипват общинското имущество.

То не бяха летни почивки и екскурзии за сметка на общинския бюджет. То не бяха наредени обществени поръчки, напълно игнориращи общинската строителна фирма, носеща името на Колю Фичето, за сметка на тревненски и габровски фирми. То не беше далаверата със земята под бензиностанцията на Лукойл, от която фирмата купувач дължи един милион лева неустойка на общината, а кмета не я търси. То не беше какво ли още не, докато не стигнахме до последните два месеца, в които кмета на три пъти не изпълни решение на Общинския Съвет за съхраняване имуществото на болницата и заедно със съветниците от ГЕРБ и СДС се опитват да го поднесат на тепсия на нейните кредитори, но само те си знаят интереса от тази работа. През последната седмица лъсна и друга далавера на кмета, ремонт на общински пътища, който той отчита, че е извършен за близо 170 000 лева, а след експертиза се оказа, че там са похарчени около 8 000 лева – липсват 95% от парите. Отново съветниците на ГЕРБ и СДС яростно защитаваха кмета в тази никъде невиждана, дори и по дивия свят, далавера.

Какво да се прави, когато кметът и съветниците от ГЕРБ и СДС са избрани и не е предвиден законодателен механизъм за тяхната смяна, ако не работят в интерес на избирателите си.

Спокойно, има много цивилизован начин, който е дал резултат неведнъж в най-новата световна история. Това е бойкотът и изолацията във всичките им форми. Бойкот на потребление, бойкот на мероприятия, изолация на отделни хора, общности или държави, докато не влязат в правия път. За малцина в България е известно как пада режима на апартейд в Южна Африка. Под международния натиск – не. Режимът пада много скоро, след като чернокожите обявяват бойкот и спират да купуват и потребяват стоки и услуги, предлагани от бели. Това съсипва икономиката на ЮАР и бялото правителство се принуждава да демократизира страната, разбира се и с международни усилия. В днешно време също много популярни са кампаниите да се бойкотират продуктите на производител, който уврежда екологията, не търгува честно или нарушава друг обществен интерес, докато същия производител не влезе в очакваните законодателни и етични норми – примери безброй.

За какво призовавам аз. Да бойкотираме продуктите и услугите, които ни продават кмета и съветниците от ГЕРБ и СДС и да ги поставим в пълна изолация, като не ги забелязваме и не говорим с тях, докато не си отидат и не се извинят.

Какво ни продава кмета? Кметът от 2003 год., заедно с д-р Георги Стайков и д-р Пламен Габровски е съдружник в медицински център „Света Петка”. След изборите за кмет, като съдружник в центъра го заменя съпругата му Мариета, което означава все същото – това е неговият медицински център, заедно с доскорошния директор на болницата, който е тъкал на два стана – и в болницата и в медицинския си център. След като „Света Петка” не е единствения медицински център в Дряново – тогава да ползваме само другите, и никой да не говори с кмета, докато не изпълни решенията на общинския съвет и докато не възстанови парите, с които общината е ощетена.

Кои са съветниците от ГЕРБ? Адв. Румен Иванов, чиято съпруга е секретарка на кмета, който извършва адвокатски услуги и продава банички до бившия павилион за мекици. Нито е единствения адвокат в града, нито е единствения баничар. Да го оставим без приходи и в изолация, докато не напусне общинския съвет, а привържениците на ГЕРБ могат да продължат с бойкота, докато не напусне и партията, защото е за резил с неговата градска политика, която е в пълен разрез с националната на ГЕРБ. Да не говорим за еволюцията му от БКП, през някакви леви формации, та до ГЕРБ. За Николай Ганев, за който се знае, че е много близък до кмета и май под някаква форма му е предоставил поддържането на уличното осветление не можем да направим много, освен да го забравим.

Кои са съветниците от СДС? Д-р Нено Ненов, Джи Пи-то с най-много пациенти в Дряново. Човекът, който доведе кмета Николов и който не спира да твърди, че неговата кауза е каузата на кмета. Ами ако е така, той също не е единственото Джи Пи в града, така че до 30 юни спокойно може да бъде заменен и изолиран в палата си в Царева Ливада. Пенка Досева е съпруга на 100%-ния инвалид Станчо Досев, който пък кметът Николов е назначил за кметски наместник в Скалско. Какво да кажа – оплетени като черва. Да забравим и нея.

Новини

виж всички