Статии

Кмете, жалък си!

През месец март, кметът Иван Николов разпространява в общественото пространство свой отговор до живущи на ул. ”Михаил Иванов” в град Дряново, с който вместо да поеме конкретна отговорност или ангажимент, от хиляда кладенци вода вади, за да обясни, че някой друг му е виновен и че дори бъдещето изпълнение също зависи от някой друг.

Кмете, казваш, че през лятото на 2008 год. са били направени постъпки пред Общинския Съвет за теглене на общински дълг. Не заблуждавай дряновци! На 26.06.2008 год. ти внесе предложение в Общинския Съвет за поемане на общински дълг, което беше в грубо нарушение на Закона за Общинския Дълг и след като аз поисках снемането от дневния ред на предложението, именно защото е в нарушение на закона и на всичкото отгоре не беше аргументирано – нека ти припомня: твоето мнозинство гласува твоето предложение да остане в дневния ред, но час по-късно ти като вносител го оттегли, защото вероятно вече беше разбрал, че дори и Общинския Съвет да го приеме, то ще е противозаконно. Пак да ти припомня! В следващите месец-два ти опита да изпълниш законовите изисквания и дори организира обществено обсъждане в един августовски петък следобед, на което освен общински съветници и администрация, граждани почти не присъстваха. Но както и да е – формално обсъждане беше направено, но ти лично повече не си предприемал внасянето на това предложение в Общинския Съвет, така че твърденията ти, че това твое намерение е било бламирано от Общинския Съвет, където ти си имаш много услужливо мнозинство, е пълна лъжа.

Поредната ти лъжа е свързана с това, че аз съм бил заявил, че ”никога няма да се съглася да се тегли общински дълг и винаги ще сезирам прокуратурата и ДАНС, защото все ще се намерела някоя нередност за стопиране на процедурата по теглене на общински дълг”. Аз винаги съм заявявал, че винаги ще гласувам против незаконосъобразни и неаргументирани решения. Пак ти припомням, че до гласуване не се е стигало, защото явно ти и твоята администрация не можахте да изпълните изискванията на закона – но това е твой проблем, а не отговорност на Общинския Съвет. Нека ти припомня още нещо! Ти твърдеше, че този общински дълг е разчетен да се върне в рамките на твоя мандат за сметка на бюджетните приходи и инвестиционните разходи за следващите три години. Това означава, че ти спокойно можеше и сега можеш да предложиш алтернативата, че ако не се поеме общински дълг, ремонтите на тези улици ще се осъществи в следния график до края на мандата, а с икономията от разходите за лихви по общинския дълг ще се направи еди коя си друга улица. Да, ама не! Твоята идея очевидно беше по най-бързия начин да се усвоят едни пари за строителство, които да бъдат платени на тревненски или габровски фирми и да се получат едни благодарности (комисионни) от тях, за сметка на общинската фирма ”Колю Фичето” и дряновските строителни работници.

Освен това, нека ти кажа на теб и дряновци, че аз по принцип бях и съм против да се поема общински дълг за дейности, които могат да бъдат финансирани от национални и европейски програми, какъвто е случаят с ремонтите на улиците. Защо да използваме кредити и наши пари, и да плащаме лихви за неща, които могат да се финансират по такива програми и да бъдат безплатни за общината? Отговорът е само един: ти и твоята администрация не сте способни да защитавате подобни проекти и времето го доказа, и второ на теб не ти е изгодно да харчиш пари по програми, които са под изключително строг контрол, а ти е по-лесно да харчиш общински пари, макар и на кредит, за да можеш да си определяш на воля тревненски и габровски изпълнители, които да ти бъдат ”благодарни” за това. Пак, за да знаят дряновци моята принципна позиция ще кажа, че аз бих се съгласил да се поеме общински дълг, но само за проект, който не би могъл да бъде финансиран по програми и който, след като бъде реализиран ще подобри икономиката и приходите на общината, така че тегленето на кредит да бъде оправдано и рентабилно – да има възвращаемост. Но кмете, ти, като лекар, е нормално да имаш само разходно, а не икономическо мислене, но аз първо съм икономист и второ вече доказах, че моята визия за Дряново е дългосрочна и не е свързана с никаква лична облага.

Твърдението, че моите действия и тези на Марияна Печеян и Тодор Георгиев били ”продиктувани от неимоверно голямото ни желание да се провали твоя мандат и при следващите избори да се явим, като месии за спасяване на общината” – са направо жалки. Кмете, след теб който и да дойде ще изглежда, като месия спрямо теб. Второ, и аз и Марияна и Тодор сме успели и богати хора и нашият единствен мотив да работим за Дряново е да оставим нещо след себе си, а не да вземем нещо за себе си, какъвто е твоят мотив.

И за да не бъда голословен ще кажа, че ремонта на ул. ”Михаил Иванов” (предвиден от теб за 75 000 лева) можеше да се направи за сметка на новата кола, която си купи (40 000 лева общински пари), за сметка на представителните ти разходи за последните две години (още 20 000 лева общински пари) и за сметка на твои безсмислени командировки и колективната екскурзия на администрацията до морето. Тези пари отидоха, за да задоволят твоето его, а не, за да задоволят нуждите на дряновци. Така че престани с високопарните си изявления, оправданията и лъжите си – вече всички те разбраха що за човек и кмет си.

Похвално все пак е, че се опитваш да предложиш два варианта за извършване на ремонта на ул. ”Михаил Иванов”, но печалното и жалкото е, че отново предварително се застраховаш и оправдаваш с решението на Общинския Съвет. Не те ли е срам Кмете, нали разполагаш с пълно мнозинство в Общинския Съвет. Но както веднъж и в заседание на Общинския Съвет заявих: ”на крив кмет и на криво мнозинство, опозицията им е крива”. (от приказката: На кривата ракета, космоса и е крив.)

Няма как да не обърна внимание на твоето прозрение, че от хора като мен, Марияна Печеян и Тодор Георгиев, общината и нито едно населено място в нея нямат полза. Това може да го каже само изключителен неблагодарник, егоцентрик и нарцис, като теб, който толкова много си е повярвал, че е равен на бог и силен като него, че няма как да разбере, че ако иска да постигне нещо значимо за обществения интерес, трябва да привлече и спечели всички хора, които могат да бъдат полезни със знания, опит, влияние, контакти, ресурси и т.н. Твоят подход обаче е коренно противоположен, ти отблъскваш всички знаещи, опитни, влиятелни и с ресурси, за да изпъкнеш ти и да си въртиш общинските пари в твой интерес. Коментарът е само един: Кмете, жалък си! Жалко и за Дряново, което ще загуби още четири години в развитието си и вместо да върви напред – ще върви назад.

Новини

виж всички