Статии

Общинският бюджет, пир по време на чума

Скъпи съграждани, общинският бюджет за 2009 год., който бе приет от мнозинството на кмета на последното заседание на общинския съвет, спокойно може да бъде класифициран като неадекватен и ”пир по време на чума”.

Аз гласувах против приемане отчета на бюджета за 2008 год., защото това беше един бюджет похарчен непрозрачно и не в интереса на дряновци, а в интерес преди всичко на някои началници и на няколко не дряновски фирми.

Гласувах против и срещу бюджета за 2009 год., защото:

  1. Бюджетът бе подготвен задкулисно, с публично обсъждане обявено няколко часа преди часа на обсъждането и практически без присъствие на заинтересовани граждани, обществени организации и фирми.
  2. Към бюджета няма никакви мотиви, декларирани цели и приоритети, като част от някаква стратегия за развитие на общината, за каквато от началото на мандата настоявам кмета и неговото мнозинство да изготвят и декларират.
  3. В бюджета не са декларирани никакви принципи и критерии за разпределение на средствата за социални, културни и спортни дейности, което само създава и подклажда напрежение между отделните субекти.
  4. Липсва какъвто и да било анализ на настоящи и очаквани факти и обстоятелства, свързани с глобалната и национална финансово-икономическа криза, както и бюджетни мерки, за по-слабото и отразяване върху жителите на общината. Вече съм сигурен, че кризата се усеща и в Дряново и че никой не си прави илюзии, че тя ще ни подмине.
  5. Бюджета в една съществена част продължава да разчита на собствени приходи от продажба на общинска собственост, въпреки че през изтеклата 2008 год. от отчета на кмета се вижда, че точно там изпълнението е 28% или с около 400 хиляди лева по-малко. Трябва да си наивник, за да смяташ, че през 2009 год., когато цените на имоти и имущество вече спаднаха с пъти в сравнение с 2008 год. ще можеш да направиш някакъв значителен приход, освен ако не възнамеряваш да разпродадеш цялата общинска собственост за жълти стотинки, както вече се и прави.
  6. Въпреки че по цял свят всички държавни, общински и частни бюджети, свиват разходи, намаляват заплати, ограничават всякакви командировъчни и представителни разходи, кметът и неговото мнозинство предложиха и смело одобриха представителни разходи за близо 17-18 хиляди лева, от които 10 хиляди за кмета, 5 хиляди за председателя на общинския съвет и 2-3 хиляди за други общински институции. Нямам думи, предполагам и вие, освен да кажа, че това е ”пир по време на чума” и нагла подигравка с нуждите на всички дряновци.
  7. Пак по целия свят се търси максимална оптимизация на персонала, а в нашата община тя се изрази в увеличаване на администрация от 48 на 62 души, което самият кмет определи като стъпка към оптимизация на дейността на общинската администрация. Пак нямам думи, освен отново да направя асоциация с ”пира” и ”чумата”.
  8. И най-накрая, но не на последно място, отново няма никаква гаранция за прозрачно и ефективно изразходване на общинските средства. Дори напротив, на предходното заседание мнозинството на кмета си гласува решение за една псевдо прозрачност, която остави развързани ръцете на кмета да продължи да харчи така както намери за добре, удовлетворявайки преди всичко нечии лични интереси и интереси на фирми, които не са дряновски.

Предполагам, че сега всички ме разбират защо нямаше как да не гласувам против отчет за 2008 год. и против бюджета за 2009 год.

Единственото, на което ни остава да се надяваме е, че сегашното безпринципно и некомпетентно управление на общината няма да бъде фатално, така че след изборите през 2011 год. да можем бързо да наваксаме пропуснатото и най-после Дряново да тръгне напред.

Новини

виж всички