Статии

Прозрачност ще има едва след оставки

съпротивата на кмета и свитата му е нагла и безпрецедентна

 

Скъпи съграждани, аз съм виждал много наглост в живота си, но дори и аз не очаквах, че кметът и свитата му ще бъдат толкова безпрецедентно нагли в опита си да прикрият една също толкова безпрецедентна по размер далавера, която ощети община Дряново с повече от 1 милион лева.

Въпреки че кмета и хората му прекрасно знаят какво са забъркали, не се посвениха да си спретнат пресконференция с клакиращи журналисти и граждани, за да се представят като жертви на гигантски заговор от страна на Емил Попов и Марияна Печеян. С фалшиви подписи и документи и абсурдни аргументи, кметът и хората му бяха недостижими в наглостта си да представят една далавера като свое блестящо постижение, за което всички дряновци трябва да им бъдат вечно признателни и едва ли не групов паметник да им издигнат.

За тези, които не присъстваха на кметската пресконференция, съм длъжен да кажа, че редом до кмета бяха седнали Ангел Димитров (предс. на ОбС, и координатор на НДСВ), който сам и нелепо се издаде, че знае за далаверата още от самото и начало, д-р Нено Ненов (председател на СДС и най-близкият човек до кмета), който сипеше най-абсурдните аргументи и адв. Румен Иванов (зам. предс. на ОбС и председател на ГЕРБ), който каза че вероятно в сделката има някакъв порок, но какво от това. Изненадващо Михаил Белев (об. съветник от БКП) също се самозабърка в скандала, като открито подкрепи кмета на пресконференцията, въпреки че до онзи момент неговото име не можеше да бъде свързано с далаверата.

Но наглостта на кметското обкръжение не свърши на пресконференцията. На следобедното заседание на Общинския Съвет, цирка продължи със всичка сила. Както бях обещал в предишния брой на в-к Дряново, аз отново внесох предложения за абсолютна прозрачност във финансите и дейността на кмета, администрацията и Общинския Съвет. Тук сценарият включваше два момента. Първо: общинският съветник от мнозинство Николай Марков (от някаква левица) внася едно алтернативно предложение за псевдопрозрачност; и второ: по предложение на адв. Румен Иванов и с гласовете на мнозинството внесените от мен предложения за прозрачност изобщо не бяха включени в дневния ред на заседанието. По нататък във вестника, скъпи съграждани, ще имате възможност да сравните моите предложения за прозрачност с това на Николай Марков.

Предложението за прозрачност на Николай Марков звучи така сякаш ще осигури някаква прозрачност, но не. На практика предложението му е за някаква обобщена и синтезирана информация по няколко въпроса, които не се различават съществено от отчетите на кмета, правени до сега. Разбира се това предложение беше с радост прието от цялото мнозинство. Само че това предложение по никакъв начин не е превенция срещу далавера като настоящата; с него няма как да предотвратим цялата администрация начело с кмета да отиде на море за петък, събота и неделя под предлог, че ще прави обмяна на опит с черноморска община; няма как да разберем, че за ремонт на общински имоти са поканени две габровски и една тревненска фирма, но не и общинската строителна фирма ”Колю Фичето”; няма как да разберем реципрочни и справедливи ли са правата и задълженията на общината и всички нейни контрагенти по сключените договори и т.н. и т.н. От цялата работа е видно, че Николай Марков е откривател на формула за псевдопрозрачност, която очевадно устройва кмета и мнозинството.

Това за съжаление, скъпи съграждани, е поведението на кмета и мнозинството, дори и след такава груба далавера, така че прозрачността в Дряново минава през оставките на кмета Иван Николов и общинските съветници Ангел Димитров, д-р Нено Ненов, адв. Румен Иванов, Михаил Белев и Николай Марков.

Новини

виж всички