Статии

Предател ли е кметът?

В предложение до Общинския Съвет, кметът Иван Николов посочва, че вече е извършен ремонт на съблекалните и тренировъчната зала на стадион ”Локомотив” на стойност над 102 хил. лева. За извършване на посочения ремонт кметът е сключил от името и за сметка на Община Дряново договор №52 от 17.04.2008 год. с фирма ”МОНОЛИТ – Т” ООД от град Трявна.

От този факт следват няколко принципни проблема/въпроса:

  • че общината не е планирала този ремонт и не разполага със средства за заплащането му, заради което кметът иска да изтегли общински кредит;
  • че за тези пари са ремонтирани фасадите и покрива, а вътре битовите условия, са пак толкова мизерни, колкото и преди 30 години;
  • че за подобен разход кметът трябва да получи разрешение от Общинския Съвет;
  • наистина ли ремонта струва толкова пари;
  • че по закон, при такъв разход за строителство, кметът трябва да събере оферти от поне три строителни фирми,

от където стигаме до основния въпрос, че кметът не е поискал оферта от собствената си строителна фирма ”Колю Фичето”, която се занимава със строителство и ремонт вероятно от 30-40 години.

Освен този безспорен факт е публична тайна, че градинките в Дряново се ремонтират от друга тревненска фирма, приближена да бившия кмет на Трявна и че болшинството от общинските строителни поръчки в Дряново се изпълняват от габровски и тревненски фирми.

Какъв е ефекта за общината, когато строителни работи в Дряново се възлагат на строителни фирми извън общината:

  • Когато използваш фирма от друго населено място, ти ползваш по-скъпа услуга в сравнение с местната фирма, защото отдалечената има допълнителни транспортни разходи да си докара техниката и работниците. Или просто казано плащаш с около 5-10% по скъпа услуга, което в случая означава 5-10 000 лева.
  • Във всяка строителна дейност има заложена около 20% печалба, която, ако строителната работа беше възложена на фирма ”Колю Фичето” щеше да остане в Община Дряново, а ако беше възложена на друга частна дряновска фирма, тази печалба поне щеше да остане в нашенска фирма, която щеше да използва тези пари за своето модернизиране и разширяване и създаване на нови работни места в Дряново. В разглеждания случай Община Дряново или друга дряновска частна строителна фирма е загубила около 20 000 лева.
  • Във всяка строителна работа около 35% са разходите за труд на работниците, което в случая означава, че 35 000 лева от сумата е отишла като заплата за работниците, само че не за дряновските, а за тревненските работници. Ако тези пари бяха получени от дряновски работници, дряновските работници и техните семейства щяха да повишат стандарта си, щяха да похарчат тези пари за стоки и услуги в Дряново и индиректно щяха да влеят същите тези пари в дряновската икономика и да подпомогнат нейното развитие.

Рекапитулацията само от тази поръчка показва, че кметът със своите действия е допуснал 60-65 000 лева наши дряновски пари да се влеят в икономиката на Трявна, а не на Дряново. Ами ако имаме достъп до пълната информация за всички останали строителни работи, които са възложени на тревненски и габровски фирми ще видим, че става дума за колосална сума, която вместо да остане в Дряново и да повишава стандарта на дряновци и да развива дряновската икономика е отлетяла да направи същото в Трявна и Габрово.

Сигурно нещата са толкова ясни, че не се нуждаят от коментар, какви са били мотивите на кмета, за да вземе подобни решения.

Ще използвам случая да цитирам кмета, който все повтаря (в-к 7 дни Дряново от 04.07): ”Избирателите ме познават добре. Мога да уверя всички, че досега не съм участвал в никакви корупционни схеми, няма да участвам и за напред.” Но както казва Мариана Печеян, ”никой в държавата досега не е казвал, че участва в корупционни схеми, но най-накрая винаги става ясно, че става дума за сериозна корупция”. Но аз имам и един друг апел към кмета, да спре да парадира, че ”избирателите го познават добре”, защото те го познават само като професионалист и лекар, а не като човек и управленец.

След всички изложени факти и направеният анализ, аз ще си позволя да квалифицирам случилото се като ГОЛЯМО ПРЕДАТЕЛСТВО спрямо интересите на Дряново и дряновци.

В заключение само ще кажа каква е световната практика: принципната цел на всеки Президент, Премиер или Кмет е да привлича пари за своята страна или община, а тези с които сам разполага да харчи по начин, че в най-голяма степен да остават в държавата или общината. А какво прави нашият кмет: нито привлича външни пари, а тези с които ние разполагаме ги налива в стандарта и икономиката на Трявна и Габрово.

Новини

виж всички