Статии

Кмете, много си нагъл!

из интервю на кмета във в-к ”7 дни Дряново” от 04.07.2008 год.

 

По повод отхвърленото предложение на Емил Попов за прозрачност, кметът казва:

”Засега имаме намерения на определен период от време да онагледяваме всички наши действия посредством брошура. В нея хората ще имат възможност да се запознаят с всичко, което се върши в общината, ще показваме договори, фирми. Аз не се притеснявам от прозрачността. Но е и моя работа да я осигуря по начин, който считам за целесъобразен. Защото аз съм кметът на общината за следващите четири години.

Кмете, нещо много си се объркал. Дряновци са те избрали за кмет, а не за диктатор, за да заявяваш, че ще осигуряваш прозрачност, каквато намериш за целесъобразно ”Защото ти си кметът на общината за следващите четири години”. Подобно изявление е нагло и обидно за всички избиратели, които на всичкото отгоре ти плащат заплатата и са твоите работодатели.

Искам да ти разясня, че си назначен от дряновци за кмет и те ти плащат заплата и заплати на общинската администрация, за да управлявате общинските финанси и имущество по най-добрия начин. Ще бъда още по директен: община Дряново не ти е бащиния и дряновци не са ти крепостни селяни. Напротив, Община Дряново е собственост на всички дряновци, а кметът е избран техен служител, така че те (дряновци) имат право да знаят и най-малката подробност за това как се управлява общинското (общото) имущество и как се формират и разходват общинските финанси. И пак защото ти плащат заплата и заплати на общинската администрация, дряновци имат правото да знаят и каква работа вършите до последната минута на всеки работен ден.

Така че да се разберем, дряновци, а и аз съм един от тях, имаме право да знаем абсолютно всичко, при това веднага щом се случи, а не ”на определен период от време” и то ”по начин който кмета счита за целесъобразен”.

Кмете, казваш, че ”не се притесняваш от прозрачността”. Че ако това е истина, тогава какъв ти е проблемът да осигуриш абсолютна прозрачност в реално време? Какъв ти беше проблемът да я осигуриш веднага след като спечели изборите?

Всъщност трябва да се досетим. Ти си заряза лекарската професия, и един път казваш, че като лекар си получавал по-малка заплата от кметската, а друг път казваш, че кметската заплата е два и повече пъти по-ниска от доходите ти като лекар. Очевидно, че твоите очаквания си били от кметуването да докарваш лесни, бързи и значително по-големи доходи, отколкото като лекар, защото няма друга логика, ако си бил добър хирург с над 10 години стаж да си зарежеш професионалната кариера, когато си в разцвета на силите си, и да ставаш кмет, за какъвто не ставаш, и да си намалиш доходите на половина. Ето тук идва отговора на въпроса, защо не ти се иска да осигуриш абсолютна прозрачност, а само такава, каквато на теб ти харесва.

Използвам случая да заявя категорично, че така няма да стане. Аз няма да се спра докато в Дряново не се установи абсолютна прозрачност в управлението. Това е моя лична кауза, заради която се върнах в Дряново, която декларирах и пред избирателите и докато мога да я преследвам ще го правя. За сега изгледите са да мога да го правя много дълго време, далеч и след твоя мандат.

Ако аз бях избран за кмет, този въпрос щеше да е приключил още седмица след изборите, но тогава избирателите избраха теб, кмете, но това не означава, че са се отказали от прозрачността или че са се съгласили на полупрозрачност, каквато ти им предлагаш.

Още нещо, кмете, искам да разбереш! Мое дълбоко лично убеждение е, че доверието към властта и институциите и ангажираността на хората към общото ще се възстановят едва когато се осигури повсеместна абсолютна прозрачност в реално време. Е, от някъде трябва да се започне и моята кауза е това да започне от Дряново.

Знам, казвал си ми го в очите, че това е утопия, но много грешиш. В западна Европа и Америка това е факт и затова там обществото е различно и на всички ни се иска да бъдем като тях. В миналия брой на в-к ”7 дни Дряново”, някаква икономистка от Велико Търново, очевидно по твоя поръчка се беше опитала да изкара, че невежият икономист Емил Попов с предложението си за прозрачност се опитвал да оприличи общината на бакалия, която в края на всеки ден си равнявала касата. Кмете, ако заключенията на тази икономистка бяха верни, то тогава най-голямата бакалия в света щеше да е Пентагонът (Министерството на Отбраната на САЩ и най-големият разпоредител на бюджетни средства в света), в чийто сайтове можеш да прочетеш много подробно всички негови разходи, да видиш какви договори, с кои фирми, за какви оръжия и за какви пари са сключени. В България почти не се знае, че западните администрации са изключително прозрачни за всеки влязъл и излязъл цент, а пък журналисти и икономически консултанти разработват специални софтуери, които да преравят милионите записи с финансова и договорна информация, за да открият и най-малко съмнение за корупция и да го извадят по първите страници на вестниците. Да и при тях има корупция, но е незначителна точно заради тази прозрачност, а в България всички знаем как е, точно, защото липсва прозрачност.

Кмете, това рано или късно ще дойде и в България. Европейци и Американци много ни натискат за това. Само че аз искам да дам своя принос това да се случи по-скоро, защото по-скоро искам да живея в нормално общество като западното, защото животът е много кратък, а аз бих искал да го доизживея в едно по-добро общество тук в България.

Така че кмете, мисли му, аз няма да се откажа!

 

P.S. Докато правих проучвания за чуждия и наш опит в прозрачността, се натъкнах на много интересен факт: По време на кметския мандат на г-жа Елеонора Николова в Русе е имало практиката всяка сутрин, на интернет страницата на община Русе, да се публикуват всички приходи и разходи на общината за предходния ден. Така че и в България има прецедент по този въпрос, но на нашият кмет това не му харесва.

Новини

виж всички