Статии

Кмете, кого заблуждаваш?

из интервю на кмета във в-к ”7 дни Дряново” от 04.07.2008 год.

 

По повод последната сесия на Общинския съвет от 26.06.2008 год. кметът казва:

”Беше гласувано да излезе от дневния ред точката за поемането на общински дълг. Лично аз като вносител на предложението го оттеглих поради някои съображения. Искам да подчертая обаче, че това в никакъв случай не е заради факта, че г-н Емил Попов е сезирал Окръжна прокуратура, съда и финансови институции. Това са компетентни органи, които ще решат дали има нарушение на закона и в какво точно се изразява то. Единственото нещо, което ме накара да оттегля предложението си е, че от обсъждането до решението на Общински съвет не беше минал периода от 30 дни.”

 

Следва сканираното копие от Уведомлението до Прокуратурата, Смет. Палата и Мин. Фин.

 

Кмете, от копието на горното уведомление до Прокуратурата, Сметната Палата и Министъра на Финансите, което ти и всички съветници и журналистите прочетохте още преди да е започнало заседанието на Общинския Съвет на 26.06.2008 год., се вижда че точно в т.3 аз излагам аргумента за нарушаване на законния срок от 30 дни между обсъждането от местната общност и решението на Общинския съвет. Има и още три категорични нарушения. Така че кого заблуждаваш, че си изтеглил предложението си не, защото аз съм сезирал првоохранителните органи, а защото чак на заседанието си забелязал, че 30 дневния срок не е спазен. За всички е ясно, че ако не бях повдигнал въпроса с тази му сила, това незаконно решение можеше и да мине.

Кмете, чух за твоята декларация, че пак ще внесеш този дълг за обсъждане от Общинския Съвет. Предупреждавам те, че докато не изпълниш всички предварителни условия няма да спра да сезирам всички контролни органи.

Преди да се гласува поемането на общински дълг, специално на това, което сега настояваш да се финансира, трябва да се дадат отговори на много въпроси. Защо си похарчил пари за дейности, които не са предвидени в бюджета за 2008г., с което си превишил правата си? Защо си похарчил пари по начин, който не е в интерес на икономиката на общината? Защо си сключил договори, за които би трябвало първо да има решение на Общинския Съвет, с което пак си си превишил правата? Защо реши да искаш общински дълг, за неща, които биха могли да се финансират по много други начини – чрез европрограми, централен бюджет, фондове и дори спонсори? Защо така набързо реши да спретнеш това искане за общински дълг, погазвайки разпоредбите на закона? Защо? Защо? Защо?

За пример ще дам съседна Трявна, която е с мнооого години пред Дряново, без да е теглила нито веднъж от 1990 год. насам общински заем. Само че за разлика от тебе, кмете, тревненци знаят накъде да вървят и какво да правят по този път.

И в заключение само ще подчертая, че за поемането на общински дълг законът предвижда дори провеждането на местен референдум (ал.2 на чл.17 от ЗОД), така че кмете, този въпрос няма как да мине проста така.

Новини

виж всички