Статии

Кмете, какъв ти е проблемът?

След като бяхме постигнали споразумение с кмета Иван Николов и д-р Нено Ненов какво точно правим за промяната в Общинския Съвет и внесохме съответните предложения, подписани от десет общински съветници, духовете и очакванията в Дряново се раздвижиха. Тогава аз си позволих да отговоря на три въпроса на в-к ”7 дни Дряново”, за да декларирам своите намерения за работа, след евентуалното ми избиране за Председател на Общински Съвет. Ето и самото интервю във в-к ”7 дни Дряново”, публикувано в броя от 30.05.2008 год.

            Г-н Попов, предложен сте за нов Председател на ОбС, какво ще е първото нещо, с което ще се захванете?

Нека все пак първо да направим уговорката, че все още не съм избран. Иначе първото нещо, което вече направих е да подготвя и съгласувам с колеги нов Правилник за Дейността на Общинския Съвет, който е по-модерен, по прагматичен и според мен ще бъде по-работещ. Ако трябва обаче да се говори за приоритети, аз бих тръгнал от там че най-важната обществена и законова отговорност на Общинския Съвет е да приеме стратегия и програма за развитие на общината, каквито все още няма. От друга страна, пак по закон, кмета също е задължен да представи и изпълнява своя управленска програма, каквато той вече представи, но по мое мнение тя може да бъде много по-добра. Та едно от първите неща, които ще направя, ако бъда официално избран за председател на Общинския Съвет, е да седнем заедно с кмета и да съгласуваме единна стратегия, приоритети и програма, така че Дряново много бързо да тръгне напред и да се превърне в притегателен и уважаван град и веднъж завинаги да престане да бъде някакво градче по пътя за Трявна.

Готов ли сте да работите с всички в ОбС, дори и със съветниците извън мнозинството?

По принцип аз съм готов да работя със всеки съветник, който се придържа към клетвата, която е положил като общински съветник, а именно ”в действията си да се ръководи от интересите на дряновци и да работи за тяхното благоденствие”. С това няма да направя компромис, независимо дали един съветник е от мнозинството или не. Също не поощрявам политиканстването и празното говорене, защото съм твърде прагматичен и нямам време и нерви за губене.

Как виждате бъдещата си работа с кмета на общината?

Както вече казах с кмета ще трябва заедно да работим по планирането и изпълнението на стратегия и програма за развитие на общината, ако искаме нещо да стане в следващите години. Аз лично искам да се случат много хубави неща в Дряново, за които имам идеи, виждания, опит, контакти и т.н. Искам Дряново да се превърне в пример за подражание, искам от Дряново да тръгнат хубави национални практики и затова отделям от времето, енергията и потенциала си. Всичко това, обаче, може да се случи само ако си партнираме с кмета, иначе нищо няма да стане.”

След тази моя публична декларация за партньорство с кмета за бързо развитие на общината, той без никакви аргументи се отметна от споразумението ни и компрометира в максимална степен д-р Нено Ненов и г-жа Пенка Досева, които бяха сложили подписите си под предложенията, а след това се отказаха от тях заради капризите, егото и високомерието на кмета Николов.

В своя защита, кметът излезе със статия във в-к ”100 вести” в Габрово (от 18.06.2008), чието заглавие беше ”Най-страшното нещо е, когато човек с определени амбиции стане председател на ОбС и се стреми да замести кмета”.

Само няколко цитата от изявленията на кмета по мой-адрес в тази статия:

”Нямаше как да приема на добра воля аргументите на кандидата за нов председател на ОбС, който 6 месеца е работил против мен, против предизборната програма и изведнъж да повярвам, че ако оглави местния парламент, този човек ще работи на 100% и ще подаде ръка на кмета. Това се разбра от една статия в местен вестник, в която той започна да ми дава акъли още в началото на мандата, преди още да е станал председател на ОбС.”

”В разговорите, които сме водили, аз съм бил запознат с част от нещата и в момента в който бях запознат с всичко, аз категорично бях против. Хайде, за председател Емил Попов …!? За зам. председатели д-р Ненов и Цветков …! Но когато се запознах със състава на комисиите, нямаше как да съм съгласен, тъй като това означаваше всички политически сили, които стоят зад мен, да са до стената.”

”Всички от осмината, плюс д-р Ненов и Пенка Досева, имаха свои кандидат-кметове и няма как да работят за кмета, който е победил в изборите, според мен.”

Какво да кажа? Кметът си е въобразил, че само той знае какво е най-добро за общината и няма нужда от чуждо мнение или помощ. Взаимно изключващи се изказвания и неверни твърдения. Признание, че сме разговаряли, ама видиш ли не за всичко. Абсурдни политически аргументи за един независим кмет, който трябва да бъде обединител и т.н.

Крайно време е кметът да каже какъв му е проблемът и защо наистина поиска да стане кмет на Община Дряново.

Новини

виж всички