Статии

А какво направи ти, кмете за Дряново?

из интервю на кмета във в-к ”7 дни Дряново” от 04.07.2008 год.

 

Предизвикано от призива на кмета:

”Нека г-н Попов да си направи сметката какво е свършил до този момент за Дряново.”

Прав си, кмете, не съм направил кой знае колко много. Но все пак реших да си направя ”сметка” какво съм направил за Дряново през последната година и малко и сега ще го изброя:

Миналата пролет организирах детски пленер, в който участваха над 100 дряновски деца, като закупих всички материали за рисуване (които стоят в общината) и осигурих парични награди и лакомства за децата.

На клубът по баскетбол съм дарил общо 1 000 лева.

На клубът по лека атлетика съм дарил общо 2 000 лева.

На икономическия техникум съм дарил два компютъра с лицензиран софтуер за учебната им фирма.

На клуба на инвалидите в Гостилица съм дарил 500 лева по техен проект за покупка на хранителни стоки по цени на едро и препродаването им без печалба на своите членове.

Организирах коледен благотворителен търг на детските рисунки от пролетния пленер, и приходите от 1 507 лева отидоха за училище Максим Райкович.

От както съм член на Общинския съвет дарявам по 150 лева месечно (в пъти повече от възнаграждението ми като съветник), един път на училище Максим Райкович, един път на музей Колю Фичето.

Дарил съм лазерен принтер на читалището в Царева Ливада, скенер на младежкия център ”Българи” и със сигурност пропускам много дребни неща, защото не съм си правил труда да ги записвам.

Моята консултантска компания изготви и издвижи проект между община Бохолт (Белгия) и община Дряново. Във връзка с този проект белгийският посланик посети на два пъти Дряново, като втория път беше в твоя първи работен ден, кмете. След това ти гостува и кмета на Бохолт, а ти сам обяви, че имаш покана за посещение в Бохолт през октомври тази година.

Във фонда за енергийна ефективност внесох енергийните одити на трите сгради на училищата и болницата и бях го докарал до стартиране на процедурата за основен ремонт на сградите, но не достигна времето в предния мандат на Общинския съвет, за да се вземат необходимите решения, а ти от както стана кмет не искаш и да чуеш до къде бяха докарани много проекти и инициативи от предишния кмет Данков, та камо ли да ги довършиш.

Сетих се, че през последните седем-осем години редовно спонсорирам провеждането на крос Колю Фичето, а през 1992 и 1994 год. го финансирах и организирах така, както се прави на запад, и още в спортните среди се говори за това какво е било тогава.

Но на въпроса. Наистина направил съм малко, в сравнение с това, което мога да направя. Аз бих могъл да давам и правя повече, бих могъл да привлека и други хора да правят и дават повече, но има едно много важно условие – прозрачност и признателност. Никой не дава и не прави нещо за някой, който не може да гарантира прозрачност на изразходването на публичните средства и който няма да бъде признателен. Или по друг начин казано: неможе един да дава от личните си пари за общото благо, а друг да харчи от общите пари за лично благо и на всичкото отгоре да не е благодарен на първия.

Сега обаче, ще ти кажа какво щях да съм направил досега, ако аз бях избран за кмет:

Още в първите дни след встъпване в длъжност щях да съм осигурил тотална прозрачност в управлението, приходи, разходи, договори и кой какво върши в общината. Така щях да съм го направил, че цяла България щеше да говори за Дряново.

До края на 2007 год. щях да съм представил подробна стратегия и план за развитие на града, с който щях да съм спечелил и увлякъл всички дряновци.

С личния си пример щях да ангажирам болшинството успели и ентусиазирани дряновци да направим за Дряново това, което старите дряновци са направили за Дряново преди 100-150 години.

Щях да съм обиколил всички дряновски фирми, да се запозная с тях, да им споделя моя опит, да ги анкетирам и да ги представя на поне два-три форума до сега.

Щях да съм се срещнал по няколко пъти с всички министри, зам. министри, директори на агенции и фондове, посланици и търговски аташета при това с конкретни и изпълними искания за Дряново, като всяка среща щях да започвам с това, че Дряново е първата община, която е осигурила абсолютна прозрачност и какво се е случило между двете срещи.

Щях да съм довел поне десет сериозни потенциални инвеститора, за да се запознаят с потенциала на Дряново.

Щях да съм осигурил сътрудничество с поне още пет западноевропейски общини.

Щях да съм завършил поне пет проекта по енергийна ефективност за основен ремонт на училища, детски градини и обществени сгради.

Щях да съм вкарал още пари от поне пет други проекта, фонда или донори.

Щях вече да съм направил Дряново популярна туристическа дестинация.

Щях да съм направил тези и много други неща, без да похарча нито един лев на общината, защото знам как да го направя.

Знам, че кметът или някой ще каже ”Да… Да…”, но това, което съм изброил изобщо не е много работа за 9 месеца време.

Знам, че кметът или някой ще каже и друго ”Ами какво ти пречеше да го направиш?”. Ще отговоря. Аз не мога да обикалям министерства, агенции, фондове, посолства, институции, форуми, инвеститори или пък европейски общини в качеството си на редови общински съветник от опозицията, особено когато кметът открито ми заявява, че не ми вярва и не иска да работи с мен.

От опита си при работа с други общини, ще споделя, че няма нищо по-срамно за един инвестиционен консултант (като мен) да заведе един сериозен инвеститор в една община и там да го срещне например с кмет хирург и председател на Общински Съвет сервитьор, които хабер си нямат от инвестиции, нямат стратегия за развитието на общината си и изобщо не знаят какво правят там. Това също е много силно демотивиращ фактор.

Ако бях в качеството на председател на Общинския Съвет, можеше да свърша и да върша много от тези неща, но ти, кмете, не пожела това да се случи, за да не би да те засенча.

Но понеже не аз, а Иван Николов беше избран за кмет, всъщност правилният въпрос е не какво е направил до сега редовия общински съветник от опозицията Емил Попов, а какво е направил управляващият със свое мнозинство кмет.

Така че въпросът е: КАКВО НАПРАВИ ТИ, КМЕТЕ, ЗА ДРЯНОВО за тези девет месеца?

Всъщност мога да кажа какво кметът направи за себе си – още на старта си осигури заплата като тази на севлиевския кмет и на цялото нямане на пари в общината си купи чисто нова служебна кола за 40 000 лева, а не вярвам под прикритието на непрозрачността да не е направил и още нещо за себе си. Но какво може да се очаква от човек, който никога не е управлявал пари и в един момент получава правото да харчи милиони?!?

Но все пак въпросът е: КАКВО НАПРАВИ ТИ, КМЕТЕ, ЗА ДРЯНОВО за тези девет месеца?

Новини

виж всички