Новини

Дряново е най-доброто място за дряновци, но трябва да го направим по-добро място за живеене!

(изказване по време на откриване на предизборната кампания)

Изказване по време на откриването на предизборната кампанияБлагодаря на всички, които дойдоха на откриването на нашата кампания. На всички, които очакват Дряново да стане едно по-добро място за живеене. Вашето присъствие е едно предварително доверие, че ние сме хората, които можем да го направим.

Искам да благодаря на Мариана Печеян за нейната подкрепа, на всички, които са в нашата листа, както и на всички гости, които отделиха от времето и енергията си, за да са тук тази вечер.

Искам да започна с нещо, което само малко хора, живели в чужбина, са разбрали. Аз съм си позволявал да живея в Англия и Америка. Познавам емигрантските общности в Германия и много други страни. Трябва да Ви кажа едно – България е най-доброто място за българите, както и Дряново е най-доброто място за дряновци. Има само един проблем за нас, българите и за нас дряновците –  България и Дряново не са добро място за живеене. И моята мисия, и моята мотивация и кауза, са да дам всичко от себе си, след като и за децата и за внуците ми България и Дряново ще бъдат най-доброто място за живеене, да направим и България и Дряново едно по-добро място за живеене. Естествено е хора като мен, които са успели малко повече, да се ангажират малко повече. Защо? Защото в последните 20 години ни управляваха едни хора, които идваха на власт, за да вземат едни пари. Време е вече да дойдат на власт хора, които нямат нужда да крадат. Хора които имат нужда да оставят нещо след себе си, да направят нещо за другите. И най-малкото, но и най-важното, което трябва да се направи, е тотална прозрачност във финансите и в дейността – както в община Дряново, така и в България като цяло. Това е нещото, което липсва. Това е нещото, което отрови доверието на хората, на избирателите, както към местната, така и към централната власт. Просто, защото вие винаги знаете, че ще дойдат едни хора, за да вземат едни пари, без да направят нищо за нас. Така че това е моята кауза – тотална прозрачност и ефективност във финансите и дейността на общината.

Икономика. Разбира се, за да имаме една по-добра община, трябва да имаме една по-добра икономика. Стандартът на една държава и на един град зависи от това каква икономика има в тях. Моят най-голям приоритет ще бъде икономиката. Най-напред с целенасочена подкрепа на местните предприемачи. Неслучайно в нашата листа има дванадесет предприемачи от град Дряново. Подкрепата за тях ще даде най-бърз резултат, както за повече работни места, така и за по-високи доходи. От момента, в който направим модела за пълна прозрачност в община Дряново, това, което най-напред ще направя е да го демонстрирам на всички посланици от Европейския съюз в България (много от които познавам лично). За да мога след това да им кажа – ето, Дряново въведе модел за прозрачно и ефективно управление и създаде най-добрите условия за предприемачите, моля Ви подкрепете ни и ни препоръчайте на инвеститорите от Вашите държави да инвестират в Дряново. На тези, които въпреки кризата идват и инвестират в България, ще им кажа – елате и го направете в Дряново. Ако аз съм кмет и като човек, който говори езика на бизнеса лесно ще ги убедя, че ние не само не пречим, а създаваме всички условия за правене на бизнес. И всичко това ще даде възможност за повече заетост и по-високи доходи.

Туризъм. Знам, че всички много ви боли, че половината от туристите, които отиват в Трявна, минават през Дряново. Спират на крайпътните магазинчета и само питат къде е пътят за Трявна. Защо да не им разкажем какво има в Дряново, да останат и да преспят и да се нахранят в Дряново. Толкова е лесно. Това не изисква пари. Всички можем да го направим с малко усилия само за няколко месеца. Има толкова много неща, които могат да се направят, дори без пари.

Образованието. Ние можем с дружните усилия само на хората, които сме в залата да превърнем за две години дряновската гимназия и иконома в най-елитните училища, стига да имаме желание. Да повишим респекта към учителите, да стегнем дисциплината, да създадем навици за учене, да вдигнем нивото на успеха и да направим най-модерната учебна база такава, каквато аз я помня от 80-те години е повече въпрос на воля, отколкото на пари. И, разбира се, нашите момчета и момичета да бъдат най-образовани и конкурентноспособни, такива, каквито са били дряновци още през 19 век. Разбира се, че ние не можем да задържим всички най-добри дряновци. И аз излязох от града, но никога не забравям какво ми е дал. Не само защото съм девето поколение дряновец, а и защото тук са родени двама от тримата ми синове и всичките са кръстени тук, тук съм се учил – в “Максим Райкович” – най-елитното училище през 80-те години. Тук съм се научил да работя – в “Иван Влатков”, “Панайот Венков”, “Андрей Жданов” и “Динамика”. Тук съм се научил и да печеля, и да губя като спортист. Неуспехът, който имах в началото на моята бизнес кариера, за мен беше най-ценният урок и точно този урок ме изгради като успешен предприемач след това. За всичко, което Дряново изгради у мен като характер аз съм му много благодарен и задължен. Аз съм достатъчно успял и това, което за мен се е превърнало в мисия и кауза, е да помогна на Дряново, за да го превърнем в един добър модел за управление, който да стане заразителен пример за подражание в цялата страна. И повярвайте ми – ако ние бъдем първи, ще спечелим страшно много. Не само заради това, че аз имам приятели, които са много влиятелни, част от които са тук и ми имат огромно доверие. За тях също е кауза и ако аз спечеля, те ще помогнат не само на мен, а и на Дряново, разбира се. Това е кауза за цяла България. Дряново, както беше възрожденски град с изключителен авторитет още преди Освобождението, може да се превърне в новата възрожденска столица на България. Градът, който ще даде пример как трябва да се управляват публичните финанси и какво трябва да бъде отношението към хората.

Един огромен резерв, който ние не използваме през последните 20 години, това са всички успели дряновци, които са извън Дряново. Не само тези, които са в София, Пловдив, Варна, Русе, а и тези, които са в чужбина. Аз познавам много от тях и знам колко много искат да направят нещо за Дряново и как винаги чукат на затворени врати и срещат огромна съпротива, когато искат да направят нещо за града. Това е един огромен ресурс и резерв, който не е използван. Всички те могат да бъдат мобилизирани не само с идеи, а и със средства, с възможности, с контакти… Огромен резерв има и у нас, тук, в Дряново. Искам само да Ви напомня, че когато Дряново е наброявало 600-700 души, толкова, колкото сме сега в тази зала, са построени три църкви, които, ако в момента бъдат оценени ще се окаже, че струват няколко милиона евро. Тогава дори не е имало българска държава, но всичко това е направено в Дряново –  часовникова кула, училища, църкви, читалища … Така, че най-големият резерв е в нас самите. Не случайно нашето послание към вас е че “Заедно ще направим живота си по-добър”.

Аз не съм вълшебник. Но това, което мога най-добре, защото съм професионален мениджър,  е да мобилизирам хората в максимална степен да дадат всичко от себе си, за да постигнем една цел, нашата цел е да живеем един по-добър живот в едно по-добро Дряново и в една по-добра България.

  • снимки от откриването на кампанията вижте тук
  • репортаж от откриването вижте тук