Новини

Емил Попов за мотивацията, залога и оставката

(изказване по време на откриване на предизборната кампания)

Емил ПоповКогато се кандидатирах преди четири години, изобщо не си правех илюзии, че ще спечеля, въпреки, че в края на кампанията имаше усещането, че ще бъда фаворит и може да спечеля. Вероятно, затова се изля една огромна помия върху мен. Тогава не си правех илюзии и знаех, че най-напред трябва да си дойда, че имам тежко наследство, знаех, че ще има много спекулации, знаех, че ще трябва да се боря с вятърни мелници и да обяснявам какво е направил Емил Попов през последните 15 години, след първия си неуспех в бизнеса.

Много хора се надяваха след моя неуспех в изборите аз да се обидя или разочарован да си отида, защото съм се надявал лесно да спечеля и да ”открадна едни пари”. Не! Аз, както видяхте, останах постоянен. Постоянен и в позициите си и в политиките си. Непрекъснато давах гласност за всичко, което се случва в Общинския съвет, непрекъснато се борех за повече прозрачност, въпреки че през целия мандат общината беше една черна кутия. Да, писахме жалби, писахме писма, правихме пресконференции … Това, за което и Мариана Печеян е благодарна, е, че всъщност държавата започна да работи. Това, което и фактите показват, е, че за първи път в нашата история имаме повдигнато обвинение срещу действащ кмет, за това, че неправомерно се разпорежда с обществени пари. Всички обществени поръчки от 2008 година насам са с нарушения. Закрита беше общинската фирма на името на Колю Фичето, тук в родния град на Колю Фичето, за да се правят лесни далавери. Беше закрита и общинската болница. Тя на практика не работи и е с над 800 000 лева дългове. За тези и много други неща ние говорехме и сигнализирахме. През този мандат стана ясно, че да си общински съветник, дори и да имаш мнозинство в Общинския съвет, не е достатъчно. Не е достатъчно, защото законите в България са такива, че дори кмета да не изпълнява решенията на Общинския Съвет и да нанася щети на общината, няма закон, който да го преследва и наказва, освен ако грубо не злоупотреби с пари, което се оказа, че нашия кмет го прави.

Голямата задача, голямата цел, ако искаме да променим Дряново, е да изберем подходящия кмет. Аз ще обясня защо съм най-подходящия. За да се управлява община, това е свързано с управленски умения. От всички кандидати за кмет, или поне от тези, които имат повече шансове, аз съм единственият професионален мениджър. Единственият сред тях, който е познат в деловите  и светските среди в София, а това е много важно. Познават ме много журналисти и много хора в администрацията. Познават ме не само със собствения ми бизнес, а и с обществените ми ангажименти. Аз съм председател на фондация ”Банки, Инвестиции, Пари”, която връчва ежегодните награди за най-добрите банки в България. Единствен аз от основните претенденти говоря английски, говоря езика на бизнеса и езика на администрацията, което е много важно за един кмет. Дряновци могат да са сигурни, че там, където вляза и трябва да говоря за Дряново, никой не може да го направи по-добре от мен. Никой. И не само защото дълбоко в душата си съм дряновец, а защото това е моята работа и аз говоря много добре и убедително.

Сега ще Ви кажа най-важното нещо, което трябва да знаете. Големият проблем не само на Дряново, а и на другите общини е в това, че каквито и поразии да направи кмета, всички вие да не го одобрявате и Общинският Съвет да свали доверието си от него – вие не можете да го смените. Изборите са една огромна отговорност за всички избиратели, защото когото изберат, трябва да го търпят през следващите четири години. Абсурдно е в конституцията да е предвидено как може да бъде свален президента и министър председателя, а в Закона за Местното Самоуправление да не е предвидено как може да бъде отзован кмета.

Много е важно всеки, който иска да заеме един пост да дава гаранции за добро управление. Аз лично оставям в залог своя национален авторитет, за който съм работил през последните 15-16 години, а в допълнение, преди няколко часа предварително депозирах оставката си като кмет, ако бъда избран за такъв, пред нотариус  Милен Матеев в Дряново.

Ако бъда избран за кмет, всички вие имате възможност да се възползвате от условията за получаване на тази оставка от нотариуса и да я внесете в Общинската Избирателна Комисия, за да бъде предсрочно прекратен мандата ми като кмет. След изтичането на 6 месечен изпитателен срок, има три възможности за това: първата е, ако Общинският Съвет с 50% мнозинство гласува декларация за недоверие на Емил Попов, в качеството му на кмет; втората е, ако Общинският Съвет не приеме отчет на бюджет на Емил Попов, в качеството му на кмет (през изтеклия мандат, две години поред не се приемаше отчетът на бюджета на кмета Иван Николов, но от това нищо не последва), и третата възможност е, ако 300 души се съберат и заявят пред нотариус, че са недоволни и свалят доверието от Емил Попов, в качеството му на кмет.

Всичко това правя чистосърдечно и с огромна отговорност. То е възможно, изпълнимо и без никакъв популизъм. Това може да ми се случи във всеки момент, както по инициатива на Общинския Съвет, така и по инициатива от вас гражданите. Казвате, че сте недоволни от мен и аз повече не съм кмет. Така аз ще живея в един дискомфорт, който мен ме мотивира. Аз като професионален мениджър обичам да живея в дискомфорт. Само дискомфорта ме кара да работя с високо темпо и да взимам най-добрите и най-иновативните решения.

Оставка на Емил Попов
 Протокол за Оставката от Нотариус

  • снимки от откриването на кампанията вижте тук
  • репортаж от откриването вижте тук

Още новини

виж всички