Новини

Емил Попов се срещна с екипа на Музея

Исторически музей ДряновоЕмил Попов, социалния антрополог Харалан Александров и неговият колега Ивайло Асенов (експерт по еврофондове) се срещнаха на 13.10.2011 г. (четвъртък) с екипа на Исторически Музей Дряново.

Вече 4 години Емил Попов подкрепя музея с дарения и му помага при реставрацията на стари снимки от града, а миналата година дари н портрет на Колю Фичето в цял ръст (най-големият, правен някога), който бе нарисуван по поръчка от дряновския художник Антон Антонов и пресъздава истинската душевност на великия майстор.

Емил Попов представи своето виждане за ролята на културно-историческото наследство на Дряново за неговото бъдеще и подчерта, че подходящото му представяне и популяризиране е ключът към повдигане самочувствието на дряновци и привличането на туристи в общината.

Кандидатът за кмет разказа, че с негови партньори (web маркетолози) вече са проектирали исторически портал за Дряново, в който по един много удобен и атрактивен начин да се представят всички забележителности, събития, лица и населени места и който лесно да се обогатява с всички новооткрити факти и обстоятелства.

Музейните работници разказаха за всичките експозиции, за които се грижат и какво е най-общо културно-историческото наследство на Дряново. Разбира се не пропуснаха да изтъкнат за липсата на средства за реставрация на стари предмети, дарени от дряновци, за разкопки на крепостите в общината, за дигитализация на музейните фондове, за аудиотехника за беседи на различни езици, за възстановка на народни обичаи и обреди (като Светиите – типично дряновски обичай). Предложиха също така да се помисли за възстановяване на старинните фасади на сгради в града и използване на калканите за разказване историята на Дряново.

Ивайло Асенов разказа на екипа на музея, че за всички тези идеи има подходящи европрограми и донори, от които може да се получи финансиране за тяхната реализация.

Харалан Александров беше приятно изненадан от цялото наследство, с което Дряново разполага и от ангажираността на музейните работници за неговото съхраняване и представяне, но подчерта, че без активната подкрепа от лидера на общината, в лицето на кмета, техните усилия няма да дадат този резултат, който биха дали ако начело на общината застане кмет, който не само има силно изявени лидерски качества, но е и ангажиран със съхранението и представянето на историята на града, точно какъвто е кандидатът за кмет Емил Попов.

Още новини

виж всички