Новини

Емил Попов се срещна с жители на Гостилица

Емил Попов на среща с жители на село ГостилицаНа 13.10.2011 г. (четвъртък) вечерта, кандидатът за кмет Емил Попов и кандидатите за общински съветници Марияна Печеян, Петя Куманова, Тодор Георгиев и други техни колеги от листата се срещнаха с над 100 жители на с. Гостилица в местното читалище. Специални гости на събитието бяха социалният антрополог Харалан Александров и неговият колега Ивайло Асенов – специалист по еврофинансиране на селски райони. Срещата започна с концерт на групата ”Гостиловските Баби”, на които всички много се радваха, а рожденичката Мариана Печеян дари 500 лева.

Най-напред Емил Попов представи своята кандидатура и основните приоритети в управленската си програма, като беше много конкретен как вижда бъдещето на Гостилица. След това Марияна Печеян представи листата за общински съвет и подчерта колко важно е в общинския съвет да бъдат избрани качествени хора, които да работят в партньорство с кмета за благото на всички жители на общината.

В хода на дискусията Емил Попов подчерта, че както и досега е бил лично ангажиран с бъдещето на училището в селото и за напред като кмет ще прави всичко необходимо то да се утвърди и да няма съмнение и колебание за неговото съществуване.

И в Гостилица беше поставен въпроса за някакъв самостоятелен бюджет, който гостиловци сами да решават как да похарчат, за да облагородят селото си. Емил Попов отново декларира, че самостоятелен бюджет, макар и малък ще има за всяко по-голямо село в общината през всяка година от мандата. Кандидатът за кмет на Дряново изрази съжалението си, че на Гостилица малко не достигна да остане кметство, което да си избира кмет, но обеща, че ще гарантира правото им на избор и кметският наместник ще бъде назначен след честни избори.

Поставен бе въпросът и с честите кражби в селото, на което Емил Попов отговори, че това не е изолиран случай в общината и че ако спечели доверието за кметския стол, ще предприеме всички необходими мерки с полицията и криминалния контингент, в т.ч. ако е необходимо да се създаде и общинска полиция, за да се гарантира собствеността и спокойствието на хората, което е изключително важно и за развитието на туризма в селото и за задържането на чуждестранните заселници.

Кметицата Мария Йонова направи прочувствено изказване за славното минало на Гостилица, разрухата и упадъка през последните 20 години. Емил Попов отговори, че за съжаление това вече не може да се върне, но могат да бъдат направени много други неща, които да съхранят и оживят селото и да популяризират неговата самобитност, история и забележителности, като припомни, че крепостта Дискодуратера, в землището на селото, е едно от четирите тържища на балканския полуостров по време на Римската империя, а този факт не се знае от никого.

Харалан Александров сподели от своя опит, че все пак Гостилица далеч не е в най-лоша позиция, в каквато са хиляди други села в България и че с лидер като Емил Попов селото наистина може да има устойчив модел за съществуване и развитие. Колегата му Ивайло Асенов разказа за всички възможности за европейско финансиране, чрез които могат рязко да се повиши качеството на живот в селото.

Най-накрая рожденичката Мариана Печеян почерпи всички, дошли в читалището на с Гостилица.

  • Повече снимки от срещата вижте тук

Още новини

виж всички