Новини

Емил Попов се срещна с Учители от Дряново

Емил Попов на среща с учители от ДряновоЕдна трета от учителите в Дряново, въпреки родителските срещи по същото време, се отзоваха на поканата на Емил Попов за среща и обсъждане на бъдещето на образованието в града. Срещата се състоя на 13.10.2011 г. (четвъртък) в парк-хотел Дряново и в нея освен кандидата за кмет, взеха участие Мариана Печеян и социалния антрополог Харалан Александров, който е и университетски преподавател.

Емил Попов представи своите виждания за развитие на образованието в града, като започна с неговия упадък в национален мащаб, но и с възможността и предизвикателството то много бързо да бъде възродено в Дряново и качеството му рязко да надскочи всичко друго, което се предлага в България, което не само ще задържи децата в Дряново, но може да привлече още учащи, поне от региона.

Кандидатът за кмет каза, че лично ще се ангажира с множество срещи с учители, родители и ученици, за да се възстанови респекта към учителите и училището, всички родители да бъдат загрижени за това дали техните деца ходят редовно и подготвени на училище, каква е тяхната успеваемост и поведение и да упражняват необходимият родителски респект и контрол.

Емил Попов сподели, че ще направи всичко необходимо още от втория срок да бъде въведен електронен дневник във всички училища на града, за да могат родителите в реално време да бъдат уведомявани чрез SMS и електронна поща за всяка оценка, отсъствие и забележка в училище на своите деца. Емил Попов не пропусна да отбележи, че английският вече не е чужд език, а това е универсалният език на Европейския Съюз и всяко дряновско дете докато завърши училище трябва да го говори перфектно и че има начини как това да се осигури.

Кандидатът за кмет, се ангажира по най-бързия начин да бъдат въведени представителни униформи за всички ученици с представителни гербове на училищата, така както е във всяко английско училище, за да започне да се налага необходимата ценностна система и усещане за принадлежност към едно елитно училище.

Емил Попов изтъкна, че вярва, че може да мобилизира успели дряновци да подпомогнат модернизирането на учебната база, като лично ще финансира ремонта и обзавеждането на кабинета по физика в гимназията, за да даде личен пример и за да се възстановят традициите от XIX и началото на XX век, когато училищата са се строили и обзавеждали с даренията и труда на Дряновци.

Не на последно място кандидатът за кмет подчерта, че ако всичко това бъде направено, няма да е трудно в Дряново да бъде привлечен елитен колеж, така както се е случило в Правец и че това ще бъде негов приоритет в следващите години.

Учителите от своя страна изтъкнаха редица проблеми във взаимоотношенията с учениците, родителите, децата от малцинствата, липсата на средства, липсата на удобен транспорт, но генерално се съгласиха, че с подкрепата на кмета и общината могат да се постигнат далеч по-добри резултати в обучението на дряновските деца и в подготовката им за живота.

Харалан Александров и като социален антрополог и в качеството си на университетски преподавател заключи, че всичко това за което Емил Попов говори е изпълнимо, стига поне учителите да се ангажират с таза кауза, защото по принцип няма родители, които да не искат техните деца да бъдат образовани и успешно реализирани в живота, което всъщност зависи от тяхното образование.

Срещата приключи с позитивизъм и много учители пожелаха успех на кандидата за кмет и неговия екип.

Повече снимки от срещата вижте тук

Още новини

виж всички