Новини

Емил Попов се срещна с жителите на кв. Изгрев

На 14.10.2011 г. (петък), на импровизиран митинг в кв. Изгрев Емил Попов, Марияна Печеян, Тодор Георгиев, Харалан Александров и Ивайло Асенов се срещнаха с турското и ромското малцинство в града.

Емил Попов каза на събралите се, че обикновено кандидатите за кметове спекулират с много обещания и откровени лъжи към малцинствата, но ако те изобщо могат да бъдат изпълнени, то той е човекът, който може да го направи, като подчерта, че не вярва на спекулациите, че хората от кв. Изгрев ще продадат своите гласове, защото смята, че това е под тяхното достойнство и те нямат нужда от пари за една събота и неделя, а от решение, което ще осигури целият им живот.

Жителите на кв. Изгрев изтъкнаха като най-сериозен проблема с безработицата и отношението към техните деца в училище. На тези проблеми Емил Попов отговори че ще изпълни решението на общинския съвет да създаде дирекция в общината, която да осигурява чистотата в града (вместо фирмата от Шумен), в която дейност вероятно ще бъдат наети много хора от квартала. Що се касае за отношението към техните деца в училище, кандидатът за кмет отговори, че ще работи активно да се въведат униформи за всички деца и да се помогне на тези, които са в затруднено положение да си ги набавят в т.ч. и учебниците, а от родителите на децата в кв. Изток ще се иска те да ги поддържат спретнати и чисти и да осигуряват редовното им ходене на училище, както и да са загрижени дали си пишат домашните и си учат уроците. Родителите дружно обещаха, че поемат този ангажимент, а един от лидерите на квартала стисна ръката на Емил Попов, защото за първи път вижда кандидат за кмет, който предлага реално решение за интегрирането на техните деца в училище и за възможността те наистина да получат качествено образование, което да им осигури достоен живот.

Друг човек от квартала разведе Емил Попов по улиците, за да му покаже какво е положението с извозването на сметта и как фирмата за почистване си е открила незаконно сметище в рамките на квартала, което наистина беше потресаваща гледка и кандидата за кмет се ангажира, че това няма да продължава и ден, ако бъде избран за кмет.

Накрая председателят на джамийското настоятелство и лидерите на квартала поставиха един от най-наболелите им въпроси с изграждане на баня към кварталния клуб, който се използва и за мюсюлмански ритуали, където да може да се извършва ритуалното изкъпване на починалите според мюсюлманската традиция. Емил Попов, чийто попски род е силно свързан с религиозните традиции, се ангажира лично с бързото решаване на този проблем, а Ивайло Асенов веднага подсказа решението откъде точно този проект може да бъде финансиран без забавяне.

Социалният антрополог Харалан Александров не се сдържа да сподели, че за първи път в своята практика се среща малцинствена общност (а се е срещал с много такива), която не само не е агресивна, но е конструктивна и не крайна в своите искания и очаквания.

  • Повече снимки от срещата вижте тук

Още новини

виж всички