Новини

Емил Попов се срещна с представители на Бизнеса

Среща с представители на бизнеса в ДряновоНа 14.10.2011 г. (петък) в парк-хотел Дряново Емил Попов, Марияна Печеян, Харалан Александров и Ивайло Асенов се срещнаха с представители на малкия бизнес в Дряново.

Емил Попов представи своето виждане за подкрепа на съществуващия местен бизнес, чрез активен диалог и партньорство между общината и бизнеса. Той каза, че би било много добре ако се учреди Дряновска Търговско-Промишлена Камара, чрез която бизнеса да има свое официално представителство, което да осигурява не само редовна комуникация между бизнеса и общината, но и между самите фирми в града, защото това е начинът да се създават нови партньорства и да се разширява деловата мрежа от контакти и препоръки. Съществуването на подобно сдружение на бизнеса дава възможност да се създадат делови отношения с търговски камари и на други градове не само в България, от което могат да излязат много нови възможности за правене на бизнес за дряновските фирми.

Емил Попов каза, че в неговото разбиране е, че имено кметът трябва бъде активен презентатор на делови форуми и срещи за всичко, което дряновските фирми могат да произведат и че общината трябва да подпомага дряновския бизнес при организирането на представителни щандове на дряновската икономика на подходящите за това изложения и панаири. Нещо повече, кандидатът за кмет каза, че трябва да се помисли и за специална постоянна морална гаранция от страна на община Дряново по отношението на качеството и коректността на всяка дряновска фирма, която е член на търговската камара, за да може това да бъде допълнителен аргумент при избора за работа с дряновски фирми.

Представителите на бизнеса споделиха, че това е първата подобна среща и че проблемите, с които се сблъскват са много и различни, от неразбирането и мотаенето от страна на общината, до липсата на информация и достъп до финансиране, както по линия на европейските програми, така и от българските банки.

Ивайло Асенов подробно разясни всички възможности, които в момента има и предстоят за финансиране на малкия бизнес, за да бъде той по-конкурентен и също изтъкна, че ролята на сдруженията на бизнеса е да се обменя полезна информация и практика между фирмите, както и да се организират съвместни обучения и семинари за повишаване на мениджърското знание и административния капацитет, особено за по-малките фирми.

Емил Попов добави, че като председател на фондация ”Банки Инвестиции Пари” може да осигури по-добра комуникация с банките, а като предприемач, който е лидер в консултирането на фирми от всякакъв размер и индустрия, може много да помогне в укрепването и растежа на дряновските фирми, за да печелят повече, да осигуряват повече работни места и по-високи доходи за дряновци.

Най-накрая Вальо Жоров повдигна въпроса за силно завишената такса смет за фирмите в Дряново, за която предприемачите в града дори не са получили известия, а срокът за нейното плащане изтича и как бъдещия кмет ще се справи с дупката в бюджета и как ще се процедира с фирмите, които ще бъдат изненадани от сумите и няма да могат да ги платят навреме. Емил Попов отговори, че проблеми от подобен характер се решават с диалог и не се притеснява, че ще се намери решение, защото проблемът все пак за щастие е в ръцете на общината, тъй като става дума за местни данъци и такси.

Още новини

виж всички