Статии

Свободолюбиви ли са били дряновци

или участието на дряновци в революционните борби

 

В края на XVIII и началото на XIX век Дряново се отличава с много прочули се хайдушки войводи, като Кара Богдан, Стойко войвода, Татунчо страшен хайдутин, Димчо и Неделчо, най-ярки измежду всички обаче са Узун Петко, Вълчан войвода и Севил юнак. Освен мъже хайдути Дряново се слави и с жени хайдутки, по известни от които са Недка войвода, Бояна войвода, и Пенка хайдутка.

Във Велчовата завера през 1835 год. дряновските дюлгери масово се отзовават, а по-известните имена са на майстор Колю Фичето, Христо Бърната – дюлгерин и отец Максим Райкович.

В Кримската война 1853-1856 год. активно участие в боевете около Севастопол взема Максим Райкович, макар и надхвърлил 50 години, и получава два ордена за храброст. Друг дряновец Станчо Цочев е бил знаменосец на българския доброволчески конен ескадрон. Поименно се знаят само още няколко от многобройните дряновци доброволци в Кримската война.

В Капитан Дядо Николовото възстание през 1856 год. броят на Дряновците в 350 членната чета на Капитан Дядо Никола е бил голям, измежду които хаджи Пенчо, Петър Тананов и Пенчо Раданов.

В Хаджи Ставревата Буна през 1862 год. също са се включили много дряновци, измежду които са Рачо Бакалина, Пенчо Раданов и Иван Стоянов Комитата.

В четата на Стефан Караджа през 1866 год. има данни само за един дряновец – Генчо Илиев.

В четата на Панайот Хитов през 1867 год. и в четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа през 1868 год. участва друг спечелил си бойна слава дряновец – Христо Петков Дряновски.

В четата на Христо Ботев през 1876 год. участват четирима дряновци – Досю Стойнов – Дюлгерина, Стойко Колев Стайков, Ганчо Атанасов Василев и Васил Дряновеца.

В Сръбско-турската война през 1876 год. участват повече от 20 доброволци от Дряново.

В четата на Поп Харитон и Бачо Киро участват двама дряновски дюлгери, които били в Бяла черква при сформирането на четата, а въстаническата дружина в Дряново не успяла да се събере и притече на помощ на четата по време на битката в Дряновския манастир, защото градът бил обсаден и окупиран от войската на Фъзлъ паша.

В Руско-турската освободителна война участие вземат 166 опълченци дряновци, всичките известни поименно. Цялото българско опълчение наброява 10 000 души, от които дряновци представляват 1,66%, при положение, че градът представлява по-малко от 0,1% от цялото тогавашно население на България. Дряновските опълченци вземат участие във всички най-тежки сражения на опълчението, като 14 от тях оставят костите си по бойните полета.

Новини

виж всички