Статии

Отчет на Емил Попов за периода 2007-2011 год.

Уважаеми съграждани, тъй като на практика Общинския Съвет приключи своята работа за този мандат, затова смятам, че е време да направя един съвсем кратък отчет за дейността си като общински съветник и гражданин за периода на моята работа в Общинския Съвет. В предизборната си кампания през 2007 год. аз проповядвах нуждата от тотално прозрачно управление на общинските финанси и пълна прозрачност в дейността на Кмета, общинската администрация и общинския съвет, като единствена гаранция за ефективно управление, което може да извади Дряново от дъното, нещо, за което не спрях да говоря до днес, но за съжаление не бе възприето от Кмета и неговата администрация. Както обещах, продължих да издавам предизборния вестник и след изборите, за да има трибуна за всички проблеми и нередности в общината, които се случват. Пак както обещах, възнаграждението си на общински съветник го дарявах за нуждите на Дряново, всъщност дарих много повече, защото моята цел не е заплатата, а каузата Дряново да бъде едно по-добро място за живеене, с модел за управление, който да служи за пример на всички други общини в България. Ще си позволя в съвсем телеграфен стил да обобщя своята дейност в отделните направления.

Като Общински Съветник:

 • Както обещах още в предизборната кампания, първото предложение, което внесох в Общинския Съвет беше за тотална прозрачност във финансите и дейността на Кмета и тотална прозрачност в дейността на общинския съвет. Внесох го три пъти, но и трите пъти не се прие.
 • През целия си мандат като общински съветник настоявах за прозрачно, законосъобразно и ефективно изразходване на общинските пари, нещо с което кмета не се съобрази и затова на общината са съставени актове за стотици хиляди лева от Държавна Финансова Инспекция.
 • През целия си мандат се борех срещу нагласените обществени поръчки, чрез които общинската фирма Колю Фичето беше изолирана и докарана до фалит, а приближени до кмета фирми редовно ги печелеха, очевидно, за да се реализират съмнителни схеми, които често излизаха на яве и бяха санкционирани от Агенцията за Обществени Поръчки.
 • Внесох 4 предложения за спасяване имуществото на практически фалиралата ни болница от кредиторите, което общинския съвет 4 пъти прие, а кмета нито веднъж не изпълни, точно така както не изпълни предизборното си обещание да развие общинската болница.
 • На една от последните сесии внесох предложения, които бяха приети от общинския съвет, с които се забранява на кмета да се правят разходи по проектите за енергийна ефективност на училищата и за централна градска част, докато не представи всички документи свързани с проектите и договорите с изпълнителите и докато не получим надеждни гаранции от фирмите изпълнителки за доброто изпълнение на проектите, защото при всяка неизрядност общината ще трябва да връща значителни суми на Европейския Съюз, а това ще я доведе до фалит. Кмета до този момент крие всякаква информация във връзка с тези проекти, като се надява в предизборното харчене и мътната вода да ”хване много риба”.

Издателска дейност:

 • През този период издавах безплатно за всеки дряновски дом в-к Дряново, който открито говори за проблемите на града и неговото управление. Вестникът беше обективен критик (с документи и факти) за всички нередности и злоупотреби, които стават в общината.
 • През 2009 год. издадох антологията ”Гласът на Дряново”, в която бяха представени всички велики и значими дряновски поети и писатели – общо 33 на брой. Антологията бе книга първа от Библиотека ДАР на издателство ”Български Писател” при Съюза на Българските Писатели (СБП), а на самото представяне в Дряново гостуваха Любомир Левчев, Николай Петев – председател на СБП и Гриша Трифонов – директор на издателство ”Български Писател”.
 • За новата 2010 год. издадох безплатен календар, за всеки дряновски дом, ”Дряново от птичи поглед”, който показва как е изглеждал града през 1933 и как изглежда през 2009 год.
 • За новата 2011 год. издадох безплатен календар, за всеки дряновски дом, ”Колю Фичето – син на Дряново”, на който е илюстриран портретът на великия майстор, нарисуван от дряновския художник Антон Антонов, чийто оригинал е експониран в Исторически Музей Дряново.

Дарителска дейност:

 • На СОУ Максим Райкович
  - 4 200 лв. за социални стипендии и учебни помагала;
  - 500 лв. за издаването на книгата посветена на Максим Райкович и учебното дело в Дряново.
 • На ПГИ Рачо Стоянов
  - 3 800 лв. за социални стипендии и лаптоп за нуждите на училището; – 3 000 лв. за награди на победителите във вътрешните кръгове на олимпиадите по счетоводство за 2009, 2010 и 2011 год.;
  - едноседмични безплатни обучения на победителите във вътрешния кръг на олимпиадата по счетоводство в Kreston BulMar, като подготовка за националния кръг, където през 2010 год. ”Иконома” спечели 3-то място.
 • На ОУ Васил Априлов с. Гостилица – 500 лв. по случай 160 години от основаването му.
 • На читалище Развитие 1869 год. – 300 лв. за абонаменти и нуждите на танцовия състав.
 • На Исторически Музей Дряново – 2 700 лв. и картина на Колю Фичето в цял ръст 125 х 195 см., нарисувана с масло от дряновския художник Антон Антонов.
 • На Клуб по Лека Атлетика Локомотив – 3 000 лв. за организиране на шосейния пробег Колю Фичето за 2008, 2009 и 2010 год.
 • На Киноложкото Дружество – 400 лв. за организиране на Национална Киноложка Изложба в Царева Ливада през 2009 год.Вероятно някой ще каже какво толкова съм направил и ще бъде прав. Истината е, че един общински съветник с гражданска позиция не може да направи повече. Точно затова в предстоящите избори аз отново ще бъда кандидат за кмет, защото това е единственият начин, за да мога да направя много повече за Дряново, за да се превърне в това, което аз и много дряновци мечтаем и за да превърнем Дряново в пример за подражание на всички общини, от което и България като цяло да стане едно по-добро място за живеене.

Новини

виж всички