Статии

Децата, спортът и лидерството

или защо на запад спортът в училищата и колежите е издигнат в култ

 

Спортът в училищата и колежите на запад е издигнат в култ по една много проста, но изключително важна за бъдещето на една държава причина и това е създаването на личности със самочувствието на лидери и победители. Само държава от хора със самочувствие на лидери и победители може да бъде държава с висок жизнен стандарт. Тук размера на държавата е без значение и веднага ще дам примера с по-малките от България държави, като Дания, Холандия, Швеция, Ирландия и т.н.

Каква е простата формула? В страните с модерно мислене се отдава огромно значение на спорта в училищата и колежите, като се инвестират огромни средства в спортни бази за най-различни спортове и огромни средства в организирането на много и различни състезания, които са вътрешни, между училища и клубове, регионални и национални. Целта е всяко дете да практикува някакъв колективен или индивидуален спорт, да участва в много състезания и поне веднъж да спечели състезание. Спечелването дори на едно състезание в живота променя много един човек, защото той изгражда самочувствието на победител и знае, че ако много иска да постигне нещо, ако много се готви и работи и ако стисне зъби в сублимния момент ще спечели или ще постигне целта.

Това, което Дряново трябва да направи за своите деца е да им създаде условия да спортуват и да се състезават, за да печелят и изграждат самочувствие на лидери и победители. Ако ние направим това за дряновските деца, в бъдеще те ще бъдат едни силни и успяващи личности, без значение къде се намират.

В последните години много съм мислил какво може да се направи по този въпрос и дори когато организирах грандиозните атлетическите състезания в Дряново през 1992 и 1994 год. исках те да поставят началото на голяма и престижна национална верига, но за съжаление нямаше поддръжници в другите градове. На базата на тази моя идея от преди близо 20 години, преди няколко години се учреди една малка верига от атлетически състезания, но те са далеч от желаното ниво и масовост.

В тази връзка преди време учредих фондация ”Формула Лидер”, чийто предмет на дейност е организирането на верига от състезания за ученици в 6 възрастови групи от 1 до 12 клас, които в началото ще бъдат атлетически, тъй като това е най-евтино и бързо за стартиране. За да се включат повече участници сме създали силно мотивираща схема за учениците, техните учители и треньори, техните училища и клубове. Вече не е толкова трудно да се намерят и големи спонсори за стартиране на веригата от състезания. Аз съм разговарял с някои големи рекламодатели и те вече са декларирали интерес към финансиране на идеята. По-трудното ще бъде да направим Дряново родното място и чест домакин на състезанията от веригата, но мисля, че със създадените традиции и една нова политика на общината за децата и спорта това е възможно. Името ”Формула Лидер” и девиза на веригата ”Победи веднъж и стани лидер за цял живот” избрах именно заради магията на победата, която превръща обикновеното дете в лидер и победител за цял живот.

Новини

виж всички